телефон відділу продажу (044) 498-02-00
Замовити телефонний дзвінок

*

*

Квартальна забудова в Копенгагені із системою каналів

Квартальна забудова в Копенгагені із системою каналів
  • calender 28.04.2017

Перебудова портових зон на сучасні житлові райони — доволі популярна ідея в Європі. Водні ресурси (річка, озеро, затока, гавань) поруч із домом — завжди суттєвий привабливий бонус для покупця, адже це дає мешканцям особливе відчуття комфорту та спокою – ми любимо проводити час біля води.

 

Цим вирішили скористатися, зокрема, у Копенгагені, столиці Данії, де з початку 2000-х узялися за перетворення колись виробничого та портового району Sydhavnen (від дан. Південна Гавань). На території загальною площею майже 4,5 квадратні кілометри нині розташовані офіси міжнародних компаній, кампус університету (який займає колишні будівлі дослідницького центру Nokia), житлові квартали, приватні будинки, а також великий природний парк.

 

Одним із найбільш удалих житлових проектів у цьому районі вважають комплекс Sluseholmen на 1350 квартир загальною площею 135 тисяч квадратних метрів. Його почали будувати у 2004 році, у 2007 заїхали перші мешканці, а у 2008 будівництво завершили. Основною особливістю проекту є те, що він побудований на вісьмох штучних острівцях, розділених каналами. Острови з’єднані між собою містками, але під ними можна пропливати каяком (байдаркою), весловим чи моторним човном. Канали сполучені з протокою, через яку можна вийти у відкрите море. Цікаво, що у 2009 році цей проект одержав премію за найкраще міське планування у Данії (Danish Urban Planning Award).

 

Утім цей комплекс не є лише житловим, його вважають мультифункціональним. Окрім квартир, тут розташовані офіси, магазини, заклади сфери послуг. Таким чином, у районі завжди є життя та люди на вулицях, а більшість побутових потреб можна задовольнити пройшовшись пішки декілька хвилин. Пішохідні зони тут опинились у фокусі планувальників, оскільки їх уважають пріоритетними у містах Західної Європи.

 

Раніше на цьому місці була велика фабрика, де збирали автомобілі Ford. Вона працювала у Копенгагені з 1924 до 1965 року. Коли фабрику закрили, потроху почали зачиняти й інші підприємства навколо. А у 1980-ті район стали вважати бідним, де всі мешканці живуть лише коштом соціальної допомоги. Усе змінилося на початку 2000-х, зокрема й через будівництво комплексу Sluseholmen. Проект розробило данське бюро Arkitema за участі голландських архітекторів Sjoerd Soeters.

 

Вода відіграє у проекті дуже важливу роль. Навколо каналів, містків, підходів і під’їздів до них зосереджено багато уваги архітекторів. Тут є і набережні, і місця, де можна спуститися просто до води, і пірси, уздовж яких можна залишити свій човен. Таким чином є кілька видів просторів, серед яких і зони з інтимною атмосферою, і соціальні простори, де прогулюється багато людей.

 

Усі будинки комплексу мають від чотирьох до семи поверхів та об’єднані в закриті квартали-колодязі. Усередині кожного такого кварталу є охайна та комфортна зелена зона з газоном, деревами, велопаркінгами, простором для невеликого громадського саду чи городу та місцями для відпочинку мешканців. Ці подвір’я закриті від загалу, сюди мають доступ лише жителі будинків і їхні гості. Таким чином, кожен має вибір – проводити час у громадському просторі назовні чи насолоджуватись спокоєм і тишею всередині кварталу.

 

Щоб зробити комплекс різноманітним і схожим на забудову центральної частини Копенгагена, вирішили запросити сторонні архітектурні бюро для розробки фасадів. Загальний нагляд за проектом здійснювала одна компанія, однак вона вибирала лише матеріали та кольори, з якими можна працювати, а стиль фасадів розробили різні компанії. Тому складається враження, що перед вами стоять різні будинки, зведені окремо, хоча насправді це частини одного комплексу. Зроблено це для того, аби вулицею було не нудно йти, щоб пейзаж навколо завжди змінювався, а людина могла роздивлятись різні архітектурні рішення — автори провокують глядачів на оцінку, порівняння та діалог.

Залиште E-mail, щоб підписатися на розсилку новин